HR  ↓

Podatkovna Integracija

Raspolažete ogromnom količinom nepovezanih podataka iz različitih izvora, naslućujete mogućnosti njihove primjene, ali ne znate kako dalje..

Dajte nam uvid u vaše podatke, mi ćemo ih integrirati, oblikovati i otkriti vam njihovu potencijalnu vrijednost.

Što obuhvaća?

Prikupljanje podataka

Razvoj tehnologije doveo je do toga da se danas generira ogromna količina podataka u gotovo isključivo elektroničkom obliku. Također je omogućio i njihovu dostupnost odnosno mogućnost preuzimanja sa bilo kojeg mjesta i u različitim oblicima, strukturiranim (npr. baze podataka) i nestrukturiranim (npr. dokumenti, internet stranice, mail poruke, audio/video zapisi, slike, datoteke). Mi imamo alate kojima sve to možemo pirkupiti, kombinirati i međusobno povezivati sa nekim postojećim podacima ili drugim vanjskim izvorima.

Čišćenje podataka

Izvorni podaci su često nekonzistentni i loše strukturirani. Takvi podaci nisu dovoljno kvalitetni za bilo kakvu daljnu uporabu, bilo to izvještavanje, analiza, vizualizacija ili nešto treće. Takve podatke treba identificirati, ispraviti i standardizirati, jednom rječju dovesti ih u red.

Transformacija podataka

Transformacija i čišćenje su komplementarni poslovi. Podaci u izvornom obliku nisu strukturirani na način koji je pogodan za pohranu jer je pohrana vezana uz strukturu skladišta a ta struktura je odraz poslovnog modela. Zato se moraju modelirati kroz niz različitih koraka i dovesti u oblik koji je pogodan za pohranu.

Pohrana podataka

Očišćeni i uređeni podaci organiziraju se i pohranjuju u nekakav robustan sustav. To može biti obična baza podataka, ili neko ozbiljno skladište u kojem su podaci strukturirani na poseban način koji omogućava njihovu brzu i djelotvornu analizu i vizualizaciju, a sve zbog podrške za donošenje mudrih i pravovremenih poslovnih odluka.

Upravljanje podacima

Gore opisan proces uglavnom je vrlo dinamičan. U sustav dolaze novi podaci, mijenjaju se postojeći, količina podataka raste, kao i broj upita, korisnika, i sl. Da bi tako dinamičan sustav mogao isporučiti informacije brzo, točno, pouzdano i pravovremeno on mora biti robustan, skalabilan i siguran. To vrijedi i za sve procedure koje tvore proces.

Pratite nas

Copyright © Coin d.o.o. 2019 All Rights Reserved